חיזוי התפתחות של כאב כרוני בגב התחתון (LBP) בזמן אפיזודה חריפה היא משימה מאתגרת. במחקר Understanding persistent Pain Where it ResiDesי(UPWaRD), שממצאיו פורסמו בכתב העת Pain, מטרת החוקרים היתה לזהות את גורמי הסיכון הנוירו-ביולוגיים והפסיכולוגיים ל-LBP כרוני.
עוד בעניין דומה
מטופלים הסובלים מ-LBP חריף (N=120) השתתפו במחקר עוקבה פרוספקטיבי, עם שישה חודשים מעקב. גורמים מנבאים פוטנציאליים נבחרו מתוך תחומים נוירו-ביולוגיים (לדוגמה, עוררות הקליפה התחושתית-מוטורית שהוערכה על ידי פוטנציאלים מעוררים תחושתיים ומוטוריים, Brain Derived Neurotrophic Factor genotype), פסיכולוגיים (לדוגמה דיכאון וחרדה), הקשורים לתסמינים (לדוגמה היסטוריה של LBP) ודמוגרפיים. האנליזות כללו מודלי רגרסיה לינארית מרובת משתנים עם עוצמת כאב או דרגת מוגבלות כמשתנים דיכוטומיים.
אנליזות שניוניות כללו מודל לוגיסטי רב-משתני עם נוכחות של כאב גב תחתון לאחר שישה חודשים (סף עוצמת הכאב ודרגת המוגבלות) כמשתנה דיכוטומי.
עוררות נמוכה יותר של הקורטקס התחושתי והמוטורי, עוצמת כאב גבוהה יותר בבסיס, דיכאון רב יותר, מתח וקטסטרופיזציה של כאב היו המנבאים החזקים ביותר (R2=0.47) של עוצמת כאב לאחר שישה חודשים.
לאחר דיכוטומיה של תוצא ה-LBP, עוררות של הקורטקס התחושתי והמוטורי, גנוטיפ BDNF, דיכאון וחרדה, היסטוריה של LBP ועוצמת הכאב בבסיס, הבדילו בין המטופלים אשר דיווחו ושלא דיווחו, על LBP לאחר שישה חודשים (c-statistic 0.91).
החוקרים מסכמים כי במחקרים זוהו גורמי סיכון חדשים להתפתחות של כאב גב תחתון כרוני עתידי. גורמי סיכון נוירו-ביולוגיים, כאשר התווספו למודל רגרסיה לינארית מרובת משתנים, הצליחו להסביר 15% מהשונות בעוצמת הכאב לאחר שישה חודשים.
מקור:
תגובות אחרונות